Gå tilbage

Sådan bliver du iværksætter

Iværksætteri? Vejen dertil

Iværksætter er nærmest vor tids rockstjerner inden for business-verdenen. Mange drømmer om friheden ved at være herre i eget hus, og ikke mindst den økonomiske frihed, som følger, når man har solgt sin virksomhed for et millionbeløb. Iværksætteri bliver ofte glorificeret i medierne. Vi elsker at se investorer kaste millioner efter ambitiøse virksomhedsejere i programmer som 'Løvens Hule'. Desværre er der rigtig mange iværksættere, som aldrig får succes. Faktisk flertallet.

Undersøgelser viser, at 90% af nystartede virksomheder ikke eksisterer 10 år efter grundlæggelsen. 21% lukker allerede inden for det første år. Så hvordan sikrer du dig, at du ikke bliver en del af den kedelige statistik, men i stedet bryder barrieren op til de 10%, som får succes? I dette indlæg forsøger vi at gennemgå nogle af de mest hyppige årsager til fiasko, og hvordan du forhindrer at det sker for dig.

Hvem er den succesfulde iværksætter?

Lad os prøve at se lidt nærmere på den succesfulde iværksætter. Hvad kendetegner de mennesker, som får succes med deres egen virksomhed i modsætningen til de mennesker, som ikke opnår succes?

Erfaring fra tidligere startups
Vi ser en klar tendens til, at folk med minimum ét tidligere startup i bagagen har en større chance for at få succes. Folk med 2 eller 3 startups bag sig har stadig stigende chance for succes, men har man flere end det, begynder succesraten igen at falde. Hvad betyder det for dig?

Du skal indstille dig på, at opstarten af en virksomhed er en læringskurve. Hvis dit første projekt ikke lykkes, er der ingen grund til fortvivlelse. Det er naturligvis ærgerligt, når noget man havde drømt om ikke ender, som man håbede, men du må ikke give op. Du er ikke nødvendigvis uegnet som iværksætter fordi dit første projekt ikke gik som det skulle. Du har til gengæld lært en masse, som øger sandsynligheden for at dit næste projekt bliver succesfuldt.

Har en bachelor- eller kandidatgrad
Der er en klar sammenhæng mellem succesfuldt iværksætteri og videregående uddannelser. Typisk har folk med en bachelor- eller kandidatgrad fra universitetet større sandsynlighed for at opnå succes, end folk uden videregående uddannelse. Men hvilken uddannelse skal du så tage, for at blive succesfuld iværksætter? Det er et godt spørgsmål, for der findes ikke et entydigt svar. Det rigtige svar er, at det afhænger af hvilken virksomhed, du vil starte, hvilket miljø du kommer ind i, hvilket netværk du får opbygget og selvfølgelig din egen interesse.

I Danmark bliver der startet nye virksomheder af folk med vidt forskellige uddannelsesmæssige baggrunde, men lad os tage nogle eksempler, hvor iværksætteri forekommer relativt hyppigt:

Jura - 8% af færdiguddannede bliver iværksættere
Erhvervsøkonomi - 8% af færdiguddannede bliver iværksættere
Datalogi - 18% af færdiguddannede bliver iværksættere
Økonomi - 6% af færdiguddannede bliver iværksættere


Data fra Uddannelsesguidens "Uddannelseszoom"

Selvom det stadigvæk er fåtallet, der ender med at starte sit eget startup, så har disse uddannelser en kultur for iværksætteri. Der er mulighed for at tilegne sig nogle solide kompetencer, men også at sparre og network sig vej til en god co-founder på disse uddannelser. Teamet er nemlig det næste, vi skal se på.

Sæt dit startup "Dream Team"
De fleste succesfulde startups har mere end én på holdet. Det gør øger faktisk succesraten markant, at tilføje et ekstra medlem til teamet. Faktisk ser man størst potentiale ved 3 founders i teamet. Tilføjer du flere co-founders end 3 begynder sandsynligheden for succes at forsvinde igen. Delvist fordi I ikke kan blive enige, men også fordi der ikke er ejerandele nok til at holde alle på teamet motiverede og incentiverede.

Hvem skal med på teamet, tænker du? Igen er svaret at det naturligvis afhænger af den type virksomhed, du ønsker at bygge. En god tommelfingerregel er dog, at dit team skal have besat disse tre roller:

  1. Hipster
  2. Hacker
  3. Hustler

Hvem er disse tre personer? Din hipster er en person med et grafisk øje og sans for æstetik. Hipsteren skal være designeren på teamet, som kan sikre sig, at dit produkt ser pænt ud, og at virksomheden får det rigtige udtryk. Din hacker er teamets ingeniør. Det er ham, der skal bygge/udvikle dit produkt eller din ydelse. Det er vigtigt, at du har et godt produkt, at gå i markedet med. Din hustler er din forretningsmand. Ham eller hende, som skal sikre sig, at den kommercielle del af virksomheden bliver opbygget. Det er denne person, som skal sørge for, at I kommer ud på markedet og får solgt nogle produkter.

Hvor skal jeg starte?

Før du kan sætte det rigtige team og bygge et startup, bør du tage en videregående uddannelse. I hvert fald hvis man skal tro statistikken. Du bør vælge en uddannelse inden for noget, der interesserer dig, og måske finder du sågar dine co-founders på studiet. Men hvilken uddannelse skal du vælge, og hvordan kommer du ind?

StudieAkademiet hjælper dig på vej
Hvis du drømmer om en dag at starte virksomhed, kan det være svært at vælge hvilken uddannelse, du bør tage. På StudieAkademiet har vi studieretninger inden for Business, Jura, Psykologi, Medicin og Statskundskab. Du kan vælge at følge en af disse linjer, eller du kan sammensætte dit helt eget forløb med vores bland-selv-pakke. Hermed får du mulighed for at vælge de fag, som du synes er spændende.

Gennem hver disciplin, får du et indblik i den anvendte terminologi og de centrale problemstillinger, der knytter sig til faget. Du får således et solidt fagligt forspring, der ikke alene ser godt ud på CV’et, men som forbereder dig til universitetet, så du får en fremragende start på din tilværelse som studerende og senere iværksætter.

Hvis du er interesseret i at høre mere, kan du læse om vores forløb her, eller kontakte os for en uforpligtende samtale her.